Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı?

  1. İlk adım olarak kulak kanalının içini inceleyerek işe başlayın. Kulak kepçesinin ve kulak kanalının içi açık pembe renginde olmalıdır. Kulak kanalında az da olsa açık kahverengi bir kulak kiri görebilirsiniz.
  2. Kulak kanalının etrafında fazla tüy, kirli veya keçeleşmiş tüy varsa öncelikle bunları kesmelisiniz (Her tür için bu durum geçerli değildir önce hekiminize danışınız). Kulak kepçesi veya çevresindeki deri boyunca oluşan kürk veya kulak kanalındaki aşırı tüyler, döküntü ve kulak kirinin normal hareketini engelleyerek enfeksiyona neden olur.  Ancak bu işlemi yaparken çok dikkatli olmanız gerekiyor.
  3. Bu işlemin ardından kulak yıkama solüsyonunu kulak kanalına gelmeyecek şekilde 3-4 damla sıkın. Bu solüsyonun ucunu kulak kanalına çok fazla yaklaştırmamaya özen gösterin. Çünkü bu kulak zarını yırtarak ona zarar verebilir.
  4. Baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kedinizin dış kulağının tabanına yerleştirin ve kulak kirinin kulaktan rahatça çıkması için tabana 30 -45 saniye boyunca masaj yapın.
  5. Ardından kulak kirini ya da akıntıyı nazikçe çıkarmaya çalışın. Kulak kanalının etrafını pamuk parçaları kullanarak temizleyin ve bu işlemi yaparken kulak zarına dokunmaktan kaçının. Yaralanmalara neden olabileceği için kulağı temizlerken kulak çöplerini kullanmayın. Eğer yine de kulak çöplerini kullanmak isterseniz, sadece kulak kepçelerinin iç tarafını temizlemek için kullanın. Bunları kulağının derinliklerinde sakın kullanmayın! Çünkü bu çubuklar kulak kirini, kulak kanalına doğru iter ve zarar verir.
  6. Öte yandan kulak kirini gevşetmeye yardımcı olması için kedinizin başını sallamasına izin verin. Başını salladıktan sonra kalan kulak kirini ya da sıvıyı temizlemek için pamuk parçalarını kullanın. Köpeğinizin ise başını eğin kirin ve solüsyonun akmasını sağlayın. Ardından pamuk yardımıyla temizleyin.

Yukarıdaki tüm adımları evcil hayvanınızın diğer kulağında da aynı şekilde uygulayın.

Scroll to Top